Eurogroepvoorzitter en minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ziet reden voor optimisme over Griekenland. Hij ziet voortgang in de besprekingen over hervormingen. ,,Als er nu geconcentreerd wordt doorgewerkt, moeten we tot een oplossing kunnen komen.”
Dijsselbloem gaf meteen ook toe dat de situatie voor de Grieken ‘penibel’ begint te worden. Alle ‘potjes’ worden omgekeerd in Griekenland, aldus de minister.
Een deal tussen de eurolanden en Griekenland is voor eind april nog steeds mogelijk, denkt Dijsselbloem. ,,Zo nodig nemen we een paar weken extra. Maar hoe langer je praat, hoe minder tijd er is om afspraken door te voeren.”
Volgens Dijsselbloem beseft de nieuwe Griekse regering inmiddels goed hoe ernstig de situatie is. Als de Grieken niet meer aan hun verplichtingen kunnen voldoen, dan komen ze ,,echt op het strafbankje”. Dat wil de regering in Athene voorkomen, net als een debat over een Grexit, het vertrek van Griekenland uit de eurozone.
Niet iedereen positief over Griekenland
Ook de Griekse bevolking wil een toekomst met de euro, zegt de minister. Zouden de Grieken dat uitgangspunt achter zich laten, dan kom je ,,in een gevaarlijke, instabiele situatie. Het is in het Griekse belang en in het belang van de eurozone om dat te voorkomen.” Een Grexit is voor Dijsselbloem ,,geen optie”.
Dijsselbloems optimisme wordt niet gedeeld in Brussel. De eurogroep van vrijdag in Letland komt te vroeg voor een deal, denken bronnen in Brussel. ,,Er is een duidelijk opleving in activiteit en betrokkenheid bij de gesprekken tussen Griekenland en de trojka, maar we zijn nog aanzienlijk verwijderd van een akkoord'', aldus een EU-functionaris.
De deadline om voor het einde van de maand een deal te hebben is ook ,,zeer moeilijk'' te halen, klinkt het. ,,We zijn nu waar we eigenlijk twee maanden geleden hadden moeten zijn.''
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl